Kendini Geliştir; sihirli 13

1. Gözlemci ve araştırmacı ol; bir bisikletin nasıl çalıştığı önemlidir; ama asıl o mekanik düzenin hangi mantıkla dizilmiş olduğudur. Yaşadığın kentte, sokakta ilgini, tepkini çeken neler varsa araştır.

2. Kitap oku; kitap kağıt kokusunu alarak okunur; bilgisayar vb. üzerinden okuma, kitabın aslından alacağın hazzı vermez.

3. Aktüel bilgi edin; Siyaset ilgini çekmese de Dünya ve bölge sorunları hakkında bilgiler edin, gazete oku, izle.

4. Zamanını verimli kullan; uyku/yemek dışında kalan süre yaklaşık 13 saat; akıllı telefon vb. araçlara günde toplam 2 saatten fazla ayırma; o da gerekli ise. Yapılacak işlerini erteleme; hayatı ıskalarsın. Sürekli durarak da koşarak da yaşayamazsın. Sakın işlerini erteleme

5. Sosyal medyayı iyi ve verimli kullan; Profesyonel kullanıcılar kimin nerede hangi resmi çektirdiği ile ilgilenmezler; senin ilgi alanlarındaki gezinmelerine bakarlar. Facebook, twitter, instagram vb. bütün paylaşımlarında “beğen” saçmalığını kullanma; değecekse yorum yap, yorumların ortaokul öğrencisi gibi olmasın. Linkedin gibi ortamlar daha ciddidir; elbette sen ciddiye alıyorsan.

6. Yüz yüze iletişim kur; Sosyal medya iletişimi mekanikleştirir; gözlerine bakmadığın insanla gerçek iletişim kuramazsın; ancak tahmin edersin.

7. Beden Dili öğren; İlle de eğitimini almana gerek yok. Beden dili senin doğal parçandır; kolların, ellerin, mimiklerin doğal yardımcıların; iyi konuşmacıları izle.

8. Aynaya bak; kendini eleştir ve değiştir, her değişiklik enerjini yükseltir.

9. İmajını düzgün tut; görünüşün her zaman senden önde gider. İçinde kendini rahat hissettiğin ama dışarıda yadırganmayacak giysiler tercih et. Duruşun öz güvenini, imajın kartvizitini simgeler.

10. Özgeçmiş hazırla; her an bir iş görüşmesi talep edecekmiş gibi, seni yansıtan, sana ait bilgileri taşıyan profesyonel bir özgeçmiş hep elinin altında olmalı. Ve onu güncellemeyi unutma.

11. Yazı dilini iyi kavra; yazdıkların ciddiye alınsın. Konuşma dilinde yazılmaz; bilmediğin konuda hiç konuşulmaz.

12. Konuşmayı öğren; konuşma güzel şeyleri senin ağına çeker. Sıradan değil ama doğal ve kurallı konuşma birçok kapıyı açabilir; saygınlığını artırır. Söz dağarcığını artıracak yollardan biri sözlük okumaktır.

13. Dışarıdan eğitim desteği al; özellikle Kişisel Gelişim Eğitimleri. Kendini geliştirmenin yanında, özgeçmiş için önemli maddelerdir. İlgin olmadığını düşündüğün çok farklı konulardaki eğitimler bile önemli. Abartma ama bir “Sertifika Avcısı” ol.

SONUÇ: Bu 13 öneri, yaşamın içinde küçük zaman dilimlerinde uygulayabileceğin maddeler; “Zamanım yok” bahanesine sığınma.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar